Vyvážené složení stravy
Vyvážené složení stravy
Sportovec, který spaluje spousty kalorií, a důchodce na klidném odpočinku představují z hlediska energetické potřeby protikladné póly. Pro zdravý život však oba potřebují vyvážený příjem živin.
Kolik živin a tekutin potřebujeme
Individuální potřeba jednotlivých živin se liší v závislosti na různých faktorech včetně věku, pohlaví, stupně fyzické námahy, rychlosti bazálního metabolismu a zdravotního stavu. Ale ať už je optimální denní příjem nízký (kolem 1500 kilokalorií), nebo vysoký (asi 3000 kilokalorií), poměr, ve kterém jsou jednotlivé skupiny potravin zastoupeny, by měl být vždy stejný.
Strava, kterou jíme, by měla splňovat tři základní požadavky:
- měla by být výživná
- měla by přispívat k ochraně našeho zdraví a v případě potřeby by se měla stát naším spojencem v boji proti zdravotním potížím a chorobám
- mimo toho by měla být také lákavá a chutná
Různá jídla mají různou hladinu živin, ale neexistuje taková potravina, která by sama o sobě dodala všechny potřebné vitamíny a minerály ve správném množství. Aby naše tělo zůstalo zdravé a mohlo správně fungovat, potřebuje 13 vitamínů, 16 minerálních látek, tuky, sacharidy a bílkoviny. A nesmíme zapomínat na vodu, která sice nepatří mezi živiny, ale musíme ji přijímat ve značném množství.
1,5 až 2 litry- to je denní dávka, kterou odborníci pokládají za dostatečnou pro zdravou funkci jater a pro prevenci zánětů močových cest. Při zvýšené tělesné námaze a v horku se potřeba tekutin zvyšuje.
Základní doporučení
Podle odborníků se potraviny dělí do pěti skupin:
- chléb a pečivo, knedlíky, obilniny (např. rýže) a brambory (složené sacharidy-škroby)
- ovoce a zelenina
- maso, ryby a alternativní zdroje (např. ořechy, luštěniny a vejce-bílkoviny)
- mléko a mléčné výrobky
- tučná a sladká jídla (skupina jednoduchých sacharidů-cukrů)
Denní příjem potravin by měl odrážet rozdělení v potravinové pyramidě. Vyváženou denní stravu představuje šest dávek složených sacharidů, pět dávek ovoce nebo zeleniny, dvě dávky mléka nebo jogurtu (včetně sójového mléka obohaceného vápníkem), dvě dávky bílkovin a 15-25 g tuků a olejů.